Sustenabilitate
Sistemele termoizolante unitare integrate pentru fațade ETICS, pot contribui semnificativ la reducerea pierderilor de energie prin anvelopa clădirilor . În România, există un potențial imens de a reduce consumul de energie. Mii de tone de emisii de gaze cu efect de seră ajung în mediul nostru, deoarece cea mai mare parte a fondului de clădiri din România a fost construită înaintea anilor 1990. Odată instalat sistemul ETICS, economisești energie an după an, timp de zeci de ani!
Piața actuală a construcțiilor din România este structurată astfel:
Reparațiile clădirilor reprezintă 37,5% din totalul lucrărilor de construcții, iar din acestea:
- 25% reprezintă reabilitări termice (circa 9% din totalul lucrărilor de construcții);
- 2% reprezintă reparațiile curente.
Strategia Națională 2016-2020 are în vedere că, din cele 3,4 milioane locuințe aflate în clădiri colective, cel puțin 1,4 milioane locuințe sunt pretabile reabilitării termice, adică cel puțin 70 milioane m2 de fațadă în sistem ETICS.
Trecerea de la realizarea clădirilor reabilitate termic la clădirile nZEB (cu consumuri energetice aproape zero) presupune următoarele acțiuni:
O anvelopare termică foarte bună, care presupune în cazul sistemelor termoizolante unitare integrate de fațadă ETICS, o grosime minimă a termoizolației de cel puțin 16÷20 cm, în funcție de zona geografică.
Realizarea de ferestre triple cu geam low-E.
Tratarea cu atenție a tuturor punților termice.
Anvelopa clădirii să fie etanșă.
- Un sistem de ventilație cu recuperarea căldurii.