Activități tehnice pe plan extern

 • 09.06.2020 – Webinar-ul organizat de EAE impreuna cu CEN TC88 WG18, referitor la a-9-a sesiune de discutii privind noul standard armonizat prEN 17237:2019 pentru sistemele ETICS. Discutiile s-au axat pe anexa E.

 • 05.06.2020 – Webinar-ul organizat de EAE impreuna cu CEN TC88 WG18, referitor la a-8-a sesiune de discutii privind noul standard armonizat prEN 17237:2019 pentru sistemele ETICS. Discutiile s-au axat pe anexele A si E.
 • 03.06.2020 – webinar-ul Grupului de Lucru al Comitetului Tehnic EAE pentru noul normativ European cu metode de incercare a sistemelor ETICS la foc.
  La discutii au fost invitati, din partea Grupului de Lucru CEN pentru noul normativ, Dl Lars Bostrom – RISE Fire Technology (Suedia) si Dna Anja Hoffman – BAM (Germania). Suportul de discutie a fost materialul “Remarci si comparatii referitoare la noul normativ European cu metode de incercare a sistemelor ETICS (si a tot ceea ce reprezinta sisteme de inchidere a cladirilor) la foc” intocmit de Dl Ingolf Kotthoff si Dl Werner Mai, consultanti din partea asociatiei germane VDPM in cadrul WG CEN.
  Discutiile s-au axat pe detalii legate de: camera de combustie (dimensiuni, tip de masa lemnoasa utilizata la initializare, ventilare, locatie, etc.), alcatuirea machetei scara 1:1, densitatea si tipul masei lemnoase (recomandarea Dlui Bostrom este de 400 Kg/mc, iar pentru uniformizarea determinarilor, pe cat posibil, acelasi tip de lemn), conditiile de mediu si de putere calorifica furnizata de camera de combustie si, eventual, de mixul de masa lemnoasa, etc.
  Un raport complet legat de noul normativ, intocmit de Dl Lars Bostrom (cel care se ocupa de partea ETICS in cadrul WG CEN), va fi gata la jumatatea lunii iulie 2020, dupa o serie de sesiuni de discutii in cadrul WG CEN din urmatoarea perioada. Probabil o noua versiune a normativului va fi gata in august-septembrie 2020.
 • 25.05.2020 – Webinar-ul “CPR Revision”, organizat de Comitetul Tehnic al EAE, in cadrul caruia s-au discutat unele posibile optiuni de modificare a Regulamentului UE 305/2011 impreuna cu modificarile ulterioare.
 • 07.05.2020 - Sedinta Comitetului Tehnic EAE – conversia de la ETAG la EAD – in cadrul webinar-ului au fost continuate discutiile referitoare la tranzitia de la ETAG la EAD.
 • 06.05.2020 – Comitetul Tehnic EAE si WG88 – webinar organizat de CEN/CT88/WG18 in care EAE a facut o serie de precizari referitoare la unele aspect ale tabelului A1.
 • 05.05.2020 - Comitetul Tehnic EAE si EC DG GROW – in cadrul webinar-ului au fost continuate discutiile referitoare la revizuire CPR, perspectivele  realizarii revizuirii fiind destul de vagi.
 • 30.04.2020 – Sedinta Comitetului Tehnic EAE – webinar-ul a avut scopul de a pune in discutie prevederile tabelului A1, anexa la prEN 17237, propus de CEN/CT 88/WG 18, despre tranzitia de la ETAG la EAD si despre revizuirea CPR (Regulamentul 305/2011).
 • 08.04.2020 – webinar-ul Sedinta CT EAE referitoare la completarea si trimiterea unui chestionar de evaluare solicitat de EOTA. Chestionarul, intocmit de Centrul de Studii Industriale [CSIL] la comanda EOTA, are drept scop sa centralizeze parerea tuturor organizatiilor parti interesate referitoare la continutul si procesele de aprobare si tranzitie de la ETAG la EAD. Chestionarul, completat in timpul sedintei, cuprinde urmatoarele parti:
  1. Sectiunea A – identificarea respondentului – EAE.
  2. Sectiunea B – date referitoare la asociatie si la gama de produse.
  3. Sectiunea C – pareri referitoare la procesul de realizare a noilor EAD:
  3.1. atingerea tuturor obiectivelor propuse (calitate, transparenta, accesabilitate, claritate si concordanta);
  3.2. slabiciuni ale EAD (complexitatea procedurilor, neconcordante si durata prea mare de timp);
  3.3. finalitatea si ajutorul TAB (metode si norme prin consultarea tuturor partilor interesate); 3.4. rolul si contributia CE (asigurarea calitatii si a unei norme consistente, precum si o viteza mai mare de reactie de maxim 15 zile).
  4. Sectiunea D – unicitate si scheme de armonizare
  5. Sectiunea E – relevanta EAD-urilor
  5.1. rolul si importanta EAD datorita actualei lipse a unui standard armonizat;
  5.2. complexitatea si numarul de produse acoperite de norme;
  5.3. structura industriei materialelor de constructii, dimensiunea pietelor, inovarea;
  5.4. accesibilitate in interiourul si/sau in exteriorul granitelor EU.
  6. Sectiunea F – gradul de inovare a produselor si tintele de atins:
  6.1. potentialul si limitele inovarii produselor;
  6.2. caile de urmat pentru EOTA: produse mai complexe, care sa raspunda necesitatilor in schimbare si/sau produse care nu au la baza standarde armonizate.
  7. Sectiunea G – relevanta economica in procesul de elaborare:
  7.1. nivelul de implicare a membrilor asociatiilor: in piata interna si/sau europeana, cresterea schimburilor comerciale in si inafara granitelor EU, cresterea reputatiei produselor;
  7.2. stimularea si prevederea valorilor comune europene;
  7.3. acceptarea prevederilor ETA aplicabile in toate statele comunitare
  7.4. cum sunt influentate deciziile fabricantilor de deciziile TAB referitoare la ETA (European Technical Assessments)
  8. Sectiunea H – concluzii finale ale acestei anchete care conduc catre ideea ca procesul elaborarii a fost prea lung si prea costisitor si ca trebuie finalizat cat mai curand posibil (probabil pe la inceputul toamnei).
 • 01.04.2020 – webinar-ul Sedinta Comitetul Tehnic EAE. Au fost discutate urmatoarele subiecte:
  - Experientele pietelor Italiei si/sau Turciei referitoare la asa-zisele “vopsele termoizolante”.
  - Viitorul rol al EOTA in conditiile probabilei revizuiri a Regulamentului 305/2011: in cazul tranzitiei de la ETAG 004 la noul EAD 040083-00-0404 Comisia Europeana doreste sa citeze noile EAD-uri in luna iunie, dar parerea unanima este ca citarea si/sau publicarea in OJEU se vor face incepand din toamna (probabil). Se pare ca tendinta este ca EAD sa devina un instrument descriptiv pentru sistemele ETICS, iar viitorul standard armonizat prEN 17237 sa devina obligatoriu si sa solicite respectarea unor valori minime admisibile acceptate pentru caracteristicile sistemelor ETICS.
  - Referitor la standardul de protectie la foc, dar mai ales la metodele de incercare la foc, se bate pasul pe loc la nivel European. Nu s-a ajuns inca la o forma acceptata de majoritatea partilor interesate.
  - Economia circulara si sistemele ETICS: a fost prezentata evolutia actuala privind reciclarea deseurilor rezultate din demolarea sistemelor ETICS, precum si despre inceperea productiei pilot la fabrica de la Terneuzen (Olanda).
  - Cresterea calitatii sistemelor ETICS prin: realizarea noului Ghid EAE, care sa cuprinda utilizarea tuturor tipurilor de termoizolatie, sisteme de fixare, solutii de finisare; cresterea calitatii montajului sistemelor prin promovarea si realizarea cursurilor pentru aplicatori, a cursurilor pentru proiectanti si arhitecti.
  - Referitor la loialitatea fata de sistemele ETICS s-a discutat posibilitatea elaborarii de brosuri, atat la nivel EAE, cat si la nivelul fiecarei asociatii nationale.
 • 2018 – participare la Sedinta Comitetului Tehnic EAE – Baden-Baden 09.10.2018
 • 2018 – participarea la Sedinta Comitetelor Tehnic si Marketing EAE – Milano 22.08.2018: au fost prezentate principalele directii de actiune QETICS in 2018 si perspectiva 2019 (colaborarea cu asociatii de profil referitoar la perfectionarea aplicatorilor, organizarea Forumului ETICS si a  workshop-ului de protectie la foc, revista in imagini a 10 ani de activitate, colaborarea cu UAUIM si excursia de studii oferita studentilor arhitecti). A fost subliniata ospitalitatea si contributia QETICS la “excellent organization of the meeting!” EAE Bucuresti, 14-15 iunie 2018, apreciere adresata tuturor membrilor QETICS pentru contributia adusa la buna desfasurare a acestui eveniment.
 • 2018 – participarea la Sedinta Comitetului Tehnic EAE – Viena 10-11.04.2018 – Sistemele ETICS si protectia la foc – discutie despre prima intalnire a grupului de lucru FIEP care a avut drept scop: realizarea unei terminologii comune, masuri comune de prevenire la actiunea focului, integrarea noilor materiale aparute pentru sisteme ETICS la cladiri foarte inalte, armonizarea reglementarilor nationale, etc. 
 • 2018 – Participare la sedinta Comitetului Tehnic EAE – Viena, 09-10.01.2018 – Analiza si discutii referitoare la proiectul noului standard European ETICS.
 • 2017 – Colaborarea cu Comitetul Tehnic al EAE referitor la înlocuirea ETAG 004 și ETAG 014, cu EAD ETICS și, respectiv, EAD Anchors.
 • 2016 – QETICS este membră a EAE (European Association of ETICS).
  Colaborarea cu Comitetul Tehnic EAE.
  Participarea la ședința Comitetului Tehnic EAE – Frankfurt Iulie 2016 – discuții referitoare la: colaborarea în cadrul EAE, siguranța la foc a sistemelor ETICS (clasa B, două încercări), calitatea sistemelor ETICS, mediul înconjurător și sistemele ETICS, noi propuneri de reglementări europene pentru ETICS (noul standard european care va înlocui EN 13499 și EN 13500, aflat în stadiu de proiect în dezbatere).
 • 2015 – Participarea la Forumul European ETICS organizat de EAE la Milano

Activități de promovare pe plan extern

 • 28.05.2020 – Comisia Europeana – EASME: webinar-ul “Renovation wave in Europe: how to equip building professionals with future-proof skills?”, in cadrul caruia s-au prezentat care sunt prioritatile actiunii europene Renovation Wave.

 • 15.05.2020 – Webinar-ul “Regeneration – recreating liveable zero carbon cities” sustinut de catre WGBC (World Green Building Council) – ERN (European Regional Network) si RGBC (Romanian Green Building Council).
 • 12.05.2020 – C4E – Single Family Home Renovation Programs in Czech Rebublic & Slovakia: In carul webinar-ului au fost prezentate rezultatele celor doua programe de reabilitare termica din Cehia (2014-2019) si din Slovacia (2017-2020). Au fost alocate fonduri de 4 mil € / an (maxim 8.800 € / cladire), iar din numarul proiectelor inscrise doar 60-65% au fost eligibile. Lucrarile au fost executate de firme specializate sub controlul ordonatorului de credite (fonduri europene).
 • 11.05.2020 – Sprijinul acordat de QETICS pentru actiunile Euro ACE ( the European Alliance of Companies for Energy Efficiency in Buildings): "Renovate Europe Campaign" si pentru "Renovation Fund for All Europeans". Am transmis EAE acordul nostru de a sprijini cele doua initiative din programul Euro ACE, sigla QETICS fiind publicata pe website-ul Renovate Europe, ca sustinator al initiativelor.
  Propunerea de program "Renovation Fund for All Europeans", adresata Comisiei Europene, presupune urmatoarele actiuni:
  - O mai stransa colaborare intre europeni si Uniunea Europeana.
  - Necesitatea unui plan de redresare economica pentru Uniunea Europeana
  - Dublarea activitatii de reabilitarea energetica a cladirilor spre o rata anuala de 3%, asigurand 9% din PIB-ul UE si 16 milioane de locuri de munca.
  - Prin initiativa Green Deal se poate asigura reabilitarea celor 210 milioane de cladiri europene si atingerea scopului UE de neutralitate climatica la nivelul anului 2050. Elementele cheie ale acestui plan sunt:
  - Crearea unui fond european de 100 miliarde Euro/an.
  - Concentrarea actiunilor de renovare asupra comunitatilor sarace din punct de vedere energetic, spitale, camine de batrani, scoli, etc.
  - Orientarea prioritara spre proiectele gata sa inceapa cu sprijinul acestui fond, banci, investitori, etc.
  - Accelerarea aprobarii si finantarii proiectelor de renovare profunda la nivel regional si/sau national. Pentru realizarea acestor propuneri Comisia Europeana trebuie sa introduca standarde de performanta energetica minima pentru cladirile nZEB si programe multianuale de finantare care sa fie publicate in luna mai a.c.
 • 29.04.2020 – Comitetul de Marketing EAE – webinar-ul s-a axat pe prezentarea unor probleme legate de imbunatatirea actualului Regulament 305/2011 si optiunile preconizate. A mai fost discutat continutul catorva ghiduri despre calitate, elaborate de Asociatia Germana pentru ETICS, despre Forumul EAE ETICS, precum si despre EAE ETICS Award 2021
 • 08.04.2020 – Comisia Europeana a emis un document cu posibile optiuni de imbunatatire a CPR – Construction Product Regulation (Regulamentul UE 305/2011), fara ca acestea sa reprezinte, deocamdata, o pozitie oficiala. Ele vor servi ca baza de discutie pe tot parcursul anului 2020, putand fi tratate separat sau ca o combinatie intre ele, dupa cum urmeaza: Optiunea A – fara schimbari legislative dar cu imbunatatirea implementarii sub supravegherea Comisiei Europene:
  - CEN sa imbunatateasca actiunea de armonizare a standardelor, sa stabileasca criterii de calitate si control intern, sa recomande respectarea art.3 si art.27 din CPR, sa elaboreze noi standarde conforme cu necesitatile pietei.
  - Imbunatatirea activitatii EOTA: TAB (Technical Assessment Bodies), organismele notificate, autoritatile nationale – promovarea intelegerii prevederilor CPR.
  - Imbunatatirea supravegherii pietei – Regulamentul UE 1020/2019.
  - Delegarea si imbunatatirea/delistarea unor standarde.
  Optiunea B – revizuirea CPR prin includerea prevederilor amendamentelor legislative:
  - Scop, obiective, coerenta cu alte legi europene, aspecte de mediu si economie circulara.
  - Accesul la specificatii tehnice armonizate, limbaj tehnic comun, reducerea limitarilor administrative si permisiunea obtinerii marcajului CE preliminar la producatori.
  - Cresterea si imbunatatirea: supravegherii pietei, a acitivitatii organismelor notificate, o mai buna acoperire cu informatii utile prin armonizare.
  - Tranzitie lina de la versiune initiala la versiunea revizuita. Celelate posibile optiuni (C si D) provin din optiunea B, iar optiunea E din optiunea A, cu mici modificari.
 • 31.03.2020 – DECLARATIE COMUNA A PRINCIPALELOR ORGANIZATII EUROPENE DIN SECTORUL CONSTRUCTIILOR
  Organizatiile Europene reprezentative pentru sectorul constructiilor solicita masuri pentru protectia angajatilor si mentinerea deschisa a activitatilor din sector.
  Indemnam Institutiile Europene si Statele membre la urmatoarele:
  * sa puna în aplicare protocoale și măsuri de securitate și sănătate necesare și adaptate cu implicarea activă a părților interesate relevante, care să le permită angajatorilor sa garanteze nivelul necesar de protecție a lucrătorilor;
  * sa sprijine lanțul de aprovizionare pentru construcții, punând în aplicare măsuri care să permită eficienta funcționare a pieței interne a UE. În acest sens, salutăm comunicarea Comisiei Europeane pentru punerea în aplicare a Culoarelor Verzi în conformitate cu Ghidul pentru măsurile de gestionare a frontierelor nationale;
  * sa furnizeze programe de sprijin și stimulare masivă. Aceste acțiuni nu trebuie să fie limitate pentru câteva sectoare-cheie, de importanță strategică sau politică care ar putea avea nevoie de salvare completă, dar în mod crucial pentru acei furnizori de locuri de muncă, cum ar fi sectorul constructiilor, care trebuie, de asemenea, să primească integral atenția autorităților;
  * Ușurați sarcina administrativă și condițiile pe care angajatorii să le implementeze temporar prin măsuri de șomaj. 
 • 31.03.2020 – webinar-ul Sedinta Comitetului de Marketing al EAE – au fost discutate urmatoarele subiecte:
  - Forumul European ETICS: a fost stabilit draftul agendei forumului dar, datorita pandemiei COVID-19, este incerta data de desfasurare 17-18.09.2020, la Praga, astefel incat au fost facute propuneri de amanare pentru 2021 si/sau desfasurarea acestuia on-line. Se va stabili forma de desfasurare la viitoarea sedinta CM EAE.
  - Premiul European ETICS AWARD 2020: a fost discutat programul de desfasurare a acestuia cu acordarea premiilor in cadrul Forumului European ETICS, insa o hotarare va fi luata in concordanta cu data de desfasurare a forumului.
  - EAE Energy Saving Guide 2020: se va face abgradarea versiunii 2017, iar o prima forma va fi prezentata la urmatoarea sedinta CM EAE.
  - Facts & figures: pentru pregatirea Forumului European ETICS s-a stabilit ca fiecare asociatie nationala sa trimita date relevante despre piata ETICS, date care vor fi centralizate la nivel EAE si incluse in agenda forumului.
  - Relatia cu organismele europene: a fost stabilita o echipa, formata din reprezentatii EAE, care se va ocupa de comunicarea cu aceste organisme, precum si de relatia cu media.
  - EAE va emite lunar cate un newsletter intern si/sau trimestrial unul extern.
 • 27.03.2020 – Webinar RENOVATE EUROPE: Dl Adrian Joyce, presedintele asociatiei Renovate Europe, a facut o prezentare referitoare la REC (Renovate Europe Campaigne) cu referire la ponderea sectorului de constructii in economia europeana, la sectorul cladiri si beneficiile renovarii energetice profunde. Dna Mariangiola Fabbri, sefa departamentului de cercetare din cadrul BPIE (Buildings Performace Institute Europe), a facut o prezentare referitoare la structura stocului european de cladiri, consumurile energetice ale acestora, precum si despre rata renovarii la ora actuala. Dl Pau Audi Garcia, Policy Officer din partea DG Energy (Directorate-General for Energy) al Comisiei Europene, a facut o prezentare referitoare la tintele de consumuri energetice pe care trebuie sa le atinga statele UE pana in 2050, in lumina directivei de performanta energetica (EPBD), precum si a directivei de eficienta energetica (EED).
 • 2018 – participare la Adunarea Generala a EAE – Baden-Baden 10÷11.10.2018
 • 2017 – Participarea la Adunarea Generala EAE – Varsovia, 06.10.2017.
 • 2017 – Participare la Forumul European ETICS – Varsovia, 05.10.2017 – Este remarcata activitatea Romaniei, care se situeaza pe primul loc in Europa la m2 de sisteme ETICS instalate pe cap de locuitor.
 • 2017 – Adunarea Generală a EAE – Bruxelles, iunie 2017.
 • 2017 – Colaborarea cu Comitetul de Marketing al EAE – participarea la Ședința Comitetului de Marketing – Berlin, martie 2017.
 • 2016 – Participarea la sondajul referitor la piața ETICS europeană cu date referitoare la piața ETICS din România.
 • 2016 – Participarea la Adunarea Generală EAE – Rotterdam 13-14.10.2016
 • 2016 – Colaborarea cu Comitetul de Marketing EAE
 • 2015 – Participarea la Forumul European ETICS organizat de EAE la Milano și discuții privind aderarea QETICS la EAE.